You are currently viewing Dinamikus árazással indul a színházi szezon

Dinamikus árazással indul a színházi szezon

Augusztus elején Magyarország piacvezető stand-up comedy színháza, a Dumaszínház dinamikus jegyárazási pilotba kezdett. Az Interticket jegyértékesítési rendszerét a DynamO Pricing árazási motorjával összekötve jött létre a közel valós idejű árazást lehetővé tevő, egyszerűen használható, mégis sokoldalúan konfigurálható árazási és értékesítési keretrendszer.

A működés tesztelése után több mint 60 vagy az értékesítés korai szakaszában lévő, vagy frissen meghirdetett esemény jegyeinek árát kezdték el a DynamO Pricing árazómotorjával megállapítani. Az előadások között szerepeltek kiemelt, augusztus 20-ai rendezvények, kisebb létszámú folyamatos fellépések, vidéki és fővárosi helyszínek egyaránt.

„A dinamikus árazástól azt várjuk, hogy az adat alapú árazási stratégia egy szubjektív műfajban biztos kiindulási pontként szolgáljon. A folyamatos kihívásokra, amikkel az előadóművészet az utóbbi két évben szembesült, csak így tudunk megfelelően reagálni” – véli Litkai Gergely, a Dumaszínház egyik tulajdonosa.

A pilot időszak a Dumaszínháznál csupán szeptember elejéig tartott, ez alatt az idő alatt több mint 5000 dinamikusan árazott jegyet értékesítettek. Az eredmények olyan meggyőzők voltak, hogy a színház vezetése úgy döntött, az összes újonnan felkerülő rendezvényük – így a teljes őszi/téli évad – árazását keresleti alapon, automatizált megoldással szeretnék meghirdetni.

A comedy műfaj képviselői mellett azonban más kulturális szereplők is nyitottak a DynamO szolgáltatása felé. Nemrégiben a Müpa, Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyben legmodernebb kulturális intézménye is elkezdte bevezetni a dinamikus árazást.

„Az utóbbi néhány, kihívásokkal teli év a kulturális szektor fogyasztói szokásait is alapjaiban formálta át, és várhatóan az előttünk álló időszak globális változásai is komoly hatást gyakorolnak a művészeti élet szereplőire, valamint a kulturális intézmények működésére, melyben a fenntarthatóságnak egyre fontosabb szerepet kell betöltenie. A technológia tehát abban is segít, hogy a művészeti tartalmak árképzése valós időben reagáljon a vásárlók igényeire és lehetőségeire” – nyilatkozta Kosztolánczy Gábor a Müpa vezérigazgató-helyettese.

Elsőként a Recirquel nagysikerű Solus Amor előadásának nyolc alkalmát hirdették meg kereslet alapú árazással, amiről több szakmai portál is beszámolt, többet között a Papageno és az ArtNews. A jövőben várhatóan további előadás jegyárai is az újfajta, adaptív megoldással kerülnek megállapításra, illetve további – nem csak kulturális – szereplők is egyre nagyobb számban kezdenek el árazószoftvereket használni.

This article is also available in English here.

Leave a Reply