Dinamikus Árazás GYIK

A dinamikus árazás egy olyan kifinomult árazási stratégia, melyben az ár a kereslet és kínálat viszonyának függvényében naponta többször felülvizsgálatra és finomhangolásra kerül. Ennek megfelelően a dinamikusan képzett árak gyakorta változhatnak, és sokkal jobban tükrözik az adott termék vagy szolgáltatás mindenkori piaci értékét. A dinamikus árazást mára világszerte számos területen alkalmazzák sikerrel – dinamikusan áraznak nem csak a légitársaságok, hanem például több külföldi nagy mozilánc, a német Herta BSC fociklub, az NBA-ben játszó Wizards, a New York-i Broadway, a Metropolitan Opera, az Airbnb és az Uber, illetve a kiskereskedelemnek is mindennapos gyakorlatává vált.

A változtatás melletti döntésünknek több oka van:

  • a dinamikus árazás bevezetése lehetővé teszi, hogy a vásárlói igényekhez illeszkedően nagyobb rugalmasságot és többféle áropciót tudjunk vásárlóinknak kínálni;
  • a dinamikus árképzés a mindenkori piaci értékkel összhangban lévő árakat eredményez, így vásárlóinknak éppen annyit kell fizetnie, amit a kiválasztott jegyek az adott pillanatban ténylegesen ér;
  • cégünk elkötelezett az értékteremtő, a vásárlói elégedettséget növelő innováció mellett.

A dinamikus árképzés a mindenkori piaci értékkel összhangban lévő árakat eredményez, így vásárlóinknak éppen annyi kell fizetnie, amit a kiválasztott jegyek az adott pillanatban ténylegesen ér.
A további előnyök az előadás látogatottságának, keresettségének
függvényében eltérőek lehetnek:

  • Vásárlóink a kevésbé népszerű előadásokra a korábbinál olcsóbban (is) tudnak majd jegyet váltani. A megtakarított összegen túl járulékos előnyként akár a nézői élmény is emelkedhet: az árcsökkentett előadások nagyobb közönséget vonzanak, több néző előtt pedig szívesebben játszanak a színészek, zenészek és egyéb előadók is.
  • A kiugró látogatottságú, a korábbi árazás mellett pillanatok alatt teltházassá vált darabok jegyeinek egy része vagy egésze drágulhat. Az esetleges drágulás eredményeképpen az ezen darabokra való bejutás a továbbiakban nem a szerencse vagy megfelelő kapcsolatok függvénye lesz, hanem azé, hogy az érdeklődők mennyit tudnak vagy hajlandóak a jegyekért fizetni. Fontos ugyanakkor, hogy a kezdeti nagy érdeklődés lecsengését követően a jegyárak csökkenni kezdenek, így a későbbi előadásokra való bejutás mindenkinek elérhető lesz.
  • Sokan azért nem tudnak vagy akarnak jegyet venni, mert 2-3 hónapra előre nem biztosak abban, hogy rá fognak érni az előadás napján. Dinamikus árazással viszont fenntartható olyan jegykontingens, ami ugyan drágább az átlagos jegyárnál, de várhatóan az utolsó napokig elérhető a nézők számára.

Egy zs-kategóriás film hétfő délelőtti vetítésén a legelső sor legszélső székére szóló mozijegy éppen ugyanannyiba kerül, mint az, amelyik egy nézők tízezrei által várt kasszasiker filmszéria folytatásának szombat esti premierjén a legjobb moziélményt kínáló székre biztosít helyet.

A fenti, alighanem sokaknak ismerős szituáció a hazai mozik teljesen differenciálatlan (a termék saját, keresletet befolyásoló faktorait mellőző) és egyben statikus (a kereslet időbeli változását nem követő) árképzésének következményeA kereslet-kínálat viszonyát figyelmen kívül hagyó árazás hátrányaival azonban nem csak a legszemléletesebb példát nyújtó mozikban, hanem színházban, koncerten, sporteseményeken is szembesülhetünk. Ezen hátrányok közé tartoznak a következők:

  • a legnépszerűbb előadásokra szóló jegyekért óriási verseny folyik, azok néhány percen belül elfogynak, így ezekre jegyet szerezni a vakszerencse, esetleg kapcsolatok, befolyás kérdése;
  • a legfelkapottabb előadások jegyeire azok nyilvánvaló alulárazottsága miatt másodlagos piac épül: jegyüzérek és jegyfelvásárló robotok igyekeznek megszerezni a jegyek jelentős hányadát, hogy aztán a másodlagos piacon többszörös áron adhassanak rajtuk túl. Ez a gyakorlat minden fél számára káros. A fogyasztók csak kényelmetlenül, biztonsági kockázattal és drágán tudják a jegyeket megvenni; illetve a bevétel jelentős része nem jut el a produkcióban dolgozókhoz, a szerzőkhöz;
  • a kevésbé népszerű, komoly kihasználatlan teremkapacitást maguk után hagyó előadások (például a hazai mozivetítések átlagos telítettsége nem éri el a 30%-ot sem) veszteségesek, a veszteség pedig valamilyen formában – például a büfés termékek árazásával – áthárításra kerül a vásárlókra. 

A jegyek ára a mindenkori kereslet és kínálat viszonyának figyelembevételével, tehát piaci alapon fog változni. A kezdeti kínálat általában fix és adott, a kereslet viszont a terméktulajdonságok (például egy előadás színvonala, időpontja, az ülőhely teremben elfoglalt pozíciója) és külső tényezők (például az időjárás, alternatív programlehetőségek, színészcsere) függvényében egyaránt változhat. A dinamikus árazás során kialakuló árban a keresletet befolyásoló tényezők összessége szerepet játszik.

A már megvásárolt jegyeket – a mindenütt általános gyakorlattal összhangban – nem áll módunkban visszaváltani vagy kicserélni.

A dinamikusan árazás eredményeként a jegyárak idővel változnak, így ugyanazon előadásra többféle áron lehet jegyet váltani. A dinamikusan árazott jegyek átlagára a produkció népszerűségének (pontosabban a kereslet-kínálat mindenkori viszonyának) függvényében lehet olcsóbb és drágább is a korábban statikusan árazott jegyek áránál.

Ez a szervezőn múlik, de a vásárlási folyamat során erre minden esetben felfelhívjuk majd a figyelmet. 

A tisztán dinamikus árazás célja, hogy online és offline is változzon a jegyek ára, de a bevezetés során ez az adott partner igényeitől és technológiai lehetőségeitől függ. Bővebben információk eléhetők a konkrét film/darab/koncert/előadás szervezőjénél, illetve a jegyvásárlási felületen.

A tartomány a szervezővel való egyeztetés eredményeképpen fog majd kialakulni.

Kevésbé népszerű időpontokban a legfelkapottabb produkciókra is olcsóbbak a jegyek, mint csúcsidőben. Emellett a kezdeti nagy érdeklődés lecsengését követően a jegyárak csökkenni kezdenek, így a későbbi előadásokra való bejutás még csúcsidőben is mindenkinek elérhető lesz. Mindezeken túl fontos, hogy a legnépszerűbb előadások kivételével az átlagos jegyárak jellemően alacsonyabbak lesznek, mint a korábbi, statikus árak.

Ez attól függ, hogy miképp alakul a kereslet-kínálat viszonya. Az éppen aktuális jegyárakról minden esetben a szervező/jegyértékesítő honlapján tájékozódhat.

Az internetes vásárlásoknál bevett gyakorlat, hogy a kosárnak előre definiált lejárati ideje van, nálunk ez 10 perc. Erre azért van szükség, hogy a fizetésről esetlegesen elfelejtkező vásárlók kosarában ne ragadjon be a termék, hanem azok adott idő után felszabaduljanak és akár más érdeklődők által megvásárolhatók legyenek. A kosár lejárati ideje után a piactérre visszakerülő jegyek ára a kereslet-kínálat aktuális viszonyának megfelelően eltérhet attól a jegyártól, ami a korábbi kosárba helyezéskor volt érvényben. A jegyeket csak az éppen aktuális áron lehet megvásárolni.